Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.

Rudy`s blog over Italiaanse Design Keukens e.d.
Klik hier om naar mijn website te gaan!

vrijdag 8 maart 2013

Corian en composiet werkbladen

Gisteravond kreeg ik een vraag van een klant uit Brussel die wilde weten wat nu precies het verschil is tussen Corian en Composiet.



Ik denk dat wel meer mensen dit zichzelf afvragen, dus handiger om het even op het blog te zetten. Ook kun je natuurlijk gewoon bovenstaande video even bekijken.


Composiet (foto hierboven) is denk ik wel het meest verkochte materiaal voor werkbladen in Nederland en België. Het is een materiaal wat hoofdzakelijk bestaat uit kwarts, maar aan deze kwarts wordt lijm en verf toegevoegd. Dit gaat bij elkaar en wordt dan tot een dunne plaat geperst. Soms wordt bij het composiet nog meer toegevoegd zoals korrels granietafval en dergelijke, maar dit soort platen verkoop ik zeer zelden (echt graniet is dan veel mooier).

Officieel mogen er geen hete pannen op het composiet gezet worden. Er zit bijvoorbeeld wat lijm in het materiaal, dit zou eventueel wat kunnen verkleuren door de hete pan. Snijden op het werkblad wordt afgeraden, het is ook nogal slecht voor je messen. Ik heb van zo`n bladenleverancier nog even de productinformatie ingescand en hieronder ingesloten in dit bericht. Zo`n officieel stuk is nogal strict. Zo staat er bijvoorbeeld dat bladen langer als 2 meter niet uit 1 stuk kunnen i.v.m. breuk. In de praktijk wilt niemand een naad in het blad, dus worden wel grotere lengtes toegepast. Al moet ik toegeven dat ik laatst een blad in Amstelveen had van 3 meter (klant wilde uiteraard geen naad), maar het blad brak in inderdaad op de fabriek al. Enkele dagen later is dus een nieuw werkblad geleverd.


Het Corian is net als composiet een materiaal wat in een fabriek gemaakt wordt. Het is een wat minder vaak verkocht werkblad, dit komt hoofdzakelijk door de wat hogere prijs. Er zijn wereldwijd maar een paar fabrieken die dit materiaal maken; LG en DuPont, dit heeft volgens mij wel invloed op de prijsvorming. Corian is een mengsel van bauxiet met acryl, officieel heet dat 33% polymethylacrylaat en restant is aluminium hydroxide. Ten opzichte van composiet is het materiaal zeker meer delicaat (kwetsbaar), maar wél reparabel. Een kras van bijvoorbeeld een mes haal je er met een schuurspons al uit. Zet er geen hete pannen op, Corian kan dan echt beschadigen.

Corian heeft zeker ook voordelen ten opzichte van composiet. Zo kun je er onbeperkt lange bladen mee maken bijvoorbeeld. Je pakt gewoon bijvoorbeeld 2 bladen van 3,5 meter als je een werkblad van 7 meter wilt hebben. In het werk kun je de bladen naadloos en zo goed als onzichtbaar verlijmen. Ik heb dit vorig jaar een paar keer gedaan en we konden achteraf de lijmnaden niet meer vinden.


Een ander groot voordeel van Corian is (vind ik dan) dat de randen veel mooier (strakker) zijn als bij composiet. Bij de nieuwe Snaidero S18 showroomkeuken is dat heel goed te zien (super strakke haakse rand en nog eens superlang met meer als 360cm uit 1 stuk). Met de effen witte composieten heb ik wel eens een zwarte spikkel die een dissonant is voor het blad (kun je niets aan doen), Corian daarentegen is veel homogener. Ik heb zo`n spikkel nog nooit meegemaakt.

Tenslotte kun je met Corian veel mooie vormen maken wat met composiet niet of niet zo mooi te doen is. Bijvoorbeeld bovenstaand werkblad op de Snaidero Ola 20 keuken. Voor de compleetheid hieronder nog even ook zo`n ingescand stukje van bladenleverancier. O ja: pas bij Corian goed op met hitte. Bij Corian spoelbakken dus géén quooker kokend water kraan plaatsen!


Tenslotte. Een mooi voorbeeld van een keuken met een Corian werkblad en waarom je Corian gebruikt; de Snaidero Ola 20 showroomkeuken op onderstaande video. Je ziet dat het werkblad met 370cm niet uit 1 stuk had gekund met composiet. Ook zie je dat bij montage van het blad er spanning op het blad komt (door de lange lengte). Corian kan dit hebben en je ziet dat het gewoon weg "golft". Super gewoon.

9 opmerkingen:

  1. Dag Rudy,
    Nu heb ik een pracht va een witte corian keukenblad, maar er zitten hier en daar flinke krassen in.Ik wil nu het blad schuren en polijsten maar kan nergens de juiste werkwijze vinden. Heb jij de juiste werkwijze.

    Met vriendelijke groet,
    Sjors

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Sjors, Ik heb zo`n specialist in m`n kaartenbak voor Corian reparaties e.d. Is het niet verstandig hem even langs te sturen?

      Verwijderen
    2. Dat is een vriendelijk aanbod, wil het qua kosten zelf proberen.
      Ik ben al een heel eind, maar zoek nog een hoogglans polijst middel speciaal voor corian..

      Vriendelijk bedankt voor je antwoord.

      Verwijderen
    3. Ik zou heel voorzichtig scotch brite proberen, maar het allerbeste is natuurlijk de Corian specialist.

      Verwijderen
  2. SB is niet afdoende, schuren met korrel 400 daarna met 600. voor hoogglans afwerken met cleaner/polish van corian, verkrijbaar in GB en USA. (amazon)

    Grt sjors

    BeantwoordenVerwijderen
  3. helaas is het blad hooglans afgewerkt.Maar zie wel na de 600 korrel. Mat wit is ook mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben een hoekje uit ons corian blad gelopen (splinter) is dit te reparen en zo ja wat gaat dit kosten?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja hoor! Reparatie is geen probleem. Stuur me even een e-mailtje en dan komt het goed (info @ jouwkeuken.nl)

    BeantwoordenVerwijderen